Tistega lepega dne – 50 let od odprtja kina Bevke, 85 let od prve bevške filmske predstave

Kino Bevke - 50 let (10) -V soboto, 20. septembra, smo se v Kulturnem domu Bevke zbrali zdajšnji in nekdanji sodelavci in privrženci bevškega kina, da bi skupaj praznovali častitljivi jubilej vsi tisti, zaradi katerih je nekoč in tudi še danes živi Kino Bevke.

Dogodek, ki sta mu v nedeljo sledili še projekciji oratorijskega filma Robin Hood in zimzelenega filma To so gadi, smo izvedli pod okriljem tradicionalne prireditve »Kojk je u Beukah fejst«.

Kino Bevke - 50 let (09) -Sobotni večer je potekal v obujanju bogate bevške filmske zgodovine, ki jo je strnjeno predstavil ljubitelj in raziskovalec kinematografske preteklosti Klemen Žun, svoje spomine na delovanje legendarnega kina pa so dodali še gostje, ki so sooblikovali njegovo zgodovino: Franci Milošič, Marjan Košir, Miro Vonča, Janko Skodlar, Marjan Keržmanc in Jože Gantar.

Kino Bevke - 50 let (04) -Kino Bevke - 50 let (05) -Izvedeli smo, da so prvo predstavo gibljivih slik Bevčani videli še v času, ko je v tedanji Kraljevini Jugoslaviji kraljeval nemi film. To se je pripetilo pred natanko 85-timi leti v dvorani starega gasilskega doma, ki jo je leta 1929 (prvič) obiskal potujoči kinematograf. Do stalnejših filmskih predstav je bilo potrebno v Bevkah počakati vse do sredine julija 1964, ko so v bevškem zadružnem domu ponosno odprli svoj kinematograf. Odtlej se je v dvorani današnjega kulturnega doma preko domačih projektorjev Iskra odvrtelo približno 1.300 filmskih predstav (največ ob nedeljah), izmenjalo se je okoli dvajset kino operaterjev, filme pa si je v abrahamovski zgodovini skupno ogledalo skoraj 100-tisoč obiskovalcev. Dvorana in oprema je bila večkrat tudi preurejena, nekatera leta pa so bila ob tegobah, ki so jih utrpele kino-dvorane (razmah televizije, videa in interneta), žal tudi kinematografsko neaktivna.

Kino Bevke - 50 let (13) -V bevškem filmskem repertoarju so se predstavili najimenitnejši filmski spektakli, najodmevnejša domača produkcija, v zlatih časih kinematografov tudi številni vesterni in mjuzikli, kot tudi uspešnice Stevena Spielberga in še bi lahko naštevali. Posebno mesto so imeli v Bevkah filmi Moje pesmi, moje sanje, Kekec, Deset zapovedi, Ben Hur in V vrtincu, ki so bili z večkratnimi reprizami tako predstavljeni različnim generacijam, požrtvovalna ekipa Kulturnega društva Bevke pa je filme mnogokrat prikazala celo pred Ljubljano.

Kino Bevke - 50 let (14) -Danes je kino Bevke v Sloveniji neprimerljiv fenomen. V času, ki je za kino izjemno neugoden, predstavlja ponovni zagon kina v decembru 2012 zadnjo znano tovrstno oživitev rednega klasičnega kino-prikazovanja, med približno 40 še aktivnimi slovenskimi kino prizorišči pa je majhna vasica na obrobju barja obenem tudi najmanjši slovenski kraj, koder se filmi še prikazujejo na velikem platnu. Zakaj kino živi in še danes razveseljuje ter bogati kulturno življenje domačinov pa nas je s svojimi besedami, da »smo vsi delali v slogi in z veseljem za dobro vasi in vaščanov«, najbolje opomnil prvi bevški kinooperater Vinko Petkovšek.

V novo sezono smo v Kinu Bevke letos vstopili tehnično modernizirani za predvajanje najnovejših filmov, čeprav bomo filme še vedno radi zavrteli tudi s filmskih kolutov. Oktobra smo že predvajali film Otožna Jasmin kateremu v nedeljo 19. 10. sledi Ledeno kraljestvo, v mesecu novembru pa sta na sporedu zgodovinska kostumska drama Kraljevska afera in mladinski film Bekas.

Klemen Žun in sodelavci Kina Bevke

Kino Bevke - 50 let (07) - Kino Bevke - 50 let (11) - Kino Bevke - 50 let (15) -

This entry was posted in Kino Bevke, Kulturno društvo and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja