Bevške gasilke osvojile Novo mesto

Da smo bevške gasilke željne znanja in pridobivanja novih izkušenj smo dokazale v soboto, 18. aprila. Odpravile smo se na strokovno družabni izlet v Novo mesto.

Strokovni del smo pokrile za obiskom tovarne Krka, ki je v okviru vsakoletnega tedna humanosti pripravila Dan odprtih vrat in v svoje obrate tokrat povabila tudi člane gasilskih društev. Popeljali so nas skozi njihov najnovejši obrat za izdelavo zdravil ter nam v grobem predstavili organizacijo in potek izdelave zdravilnih sredstev. Navdušila nas je vrhunska tehnologija, prijaznost naših vodičev, predvsem pa velikost tovarniških obratov. Za poslastico se nam je predstavilo še prostovoljno gasilsko društvo, ki skrbi za požarno varnost objektov Krke. Pred odhodom so organizatorji poskrbeli, da smo obisk zaključile s polnimi želodci.

Naša pot je vodila do centra Novega mesta, kjer se nahajata Dolenjski muzej in Kapitelj. Bogata muzejska arheološka zbirka, odlična vodička, razstava o slovenskem telovadcu Leonu Štukelju in pregledna razstava zgodovine Novega mesta so nam približala življenje ljudi na tem območju. Ponosne smo bile, ko smo med drugim zasledile tudi nekaj fotografij s prikazom delovanja domačih gasilcev skozi čas. Kapiteljska cerkev Sv. Miklavža nas je očarala s svojo velikostjo, nenavadno obliko – ima namreč lomljeno vzdolžno os cerkve – in predvsem s svojo zgodovino.

Polne novega znanja, utrujene od hoje in navdušene nad vsem, kar smo videle, smo se odpravile v Šmarješke toplice. Privoščile smo si kosilo in kopanje v topli vodi.

ČebelicePot proti domu nas je vodila mimo Čebelarstva Gorenc. Na svoji domačiji sta nas sprejela gospodar in gospodinja. G. Stane nam je razkazal svojo zbirko starih pripomočkov za čebelarjenje, panjske končnice in vzorčni čebelnjak. Gospodinja pa je posebej za nas pripravila medeno pecivo, medico in različne vrste medu. S pesmijo “Čebelice”, smo se poslovile od prijaznih novomeščanov.

Zadnji postanek pred domom je bil na Gradu Otočec. Sprehod po otočku v temi, z romantično osvetljenih gradom in račkami je pregnal našo utrujenost.

Bilo je lepo. Čeprav je večino dneva deževalo, smo preživele fantastičen dan. Obljubile smo, da se jeseni podamo v toplejše kraje – proti morju. Kako se bomo imele, vam sporočimo takrat.

Predsednica PGD Bevke Andreja Lenarčič

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja