Na pot s figami v žepu

Ena od aprilskih sobot je bila zelo primerna za 2. društveni izlet članic in članov PGD Bevke. Odločili smo se, da obiščemo primorce, ter si ogledamo kaj delajo in kako živijo. Pot s figami v žepu nas je peljala v Luko Koper, na ogled Gasilske brigade Koper, v Hrastovlje, ter majhni vasici Smokvice in Abitanti. Ženski del ekipe je kos določene poti že prehodil pred nekaj meseci. Ker pa nam je bila relacija zelo všeč, smo jo želele razkazati tudi našim drugim polovicam. Glavni cilj tokratnega obiska je bila Luka Koper.

Med ogledom smo izvedeli, da je bila Luka Koper ustanovljena leta 1957. Leta 1963 je pridobila status prostocarinske cone in že štiri leta kasneje je bila vzpostavljena železniška povezava Kopra z zaledjem. Od takrat naprej so se intenzivno gradili novi terminali, se postavljali silosi za različne tovore in hkrati pridobivali certifikati za dobro opravljano delo. Njihova osnovna dejavnost je izvajanje pretovornih in skladiščnih storitev za vse vrste blaga, ki jih dopolnjujejo z vrsto dodatnih storitev na blagu in dopolnilnih storitev. Njihov cilj je zagotavljanje celovite logistične podpore za njihove stranke. Zato ni čudno, da je leta 2015 ladijski pretovor dosegel 20 milijonov ton in danes še vedno strmo raste.

Kot gasilci seveda nismo mogli zapustiti Luke, ne da bi prej videli njihovo poklicno gasilsko enoto. Delo gasilcev zajema reševanje iz globin (morja) in višin (žerjavi, silosi, kontejnerji …). Odzovejo se ob vsakem sumu na nastanek požara ali razlitju strupenih snovi. Redno pregledujejo celotno področje Luke in spremljajo morebitne napake na terenu, ki bi lahko privedle do nastanka nesreče. Vsakodnevno pregledujejo hidrantno omrežje in preverjajo, če sistem normalno deluje. Povedali so nam, da ravno preventivni pregledi in natančno spremljanje dogajanja znotraj Luke zmanjšajo pojavljanje večjih požarov ali hujših nesreč.

Strokovno podkovani smo se odpravili še v Gasilsko brigado Koper, kjer so nam predstavili začetke, razvoj in današnje delovanje njihove poklicne enote. Ogledali smo si vsa vozila, preverili njihovo opremo in se za konec z občudovanjem zazrli v staro, vendar še delujoče gasilsko vozilo – starodobnik iz leta 1951.

Strokovnemu delu izleta je sledilo kosilo v bližini cerkve sv. Trojice v Hrastovljah in popotniško raziskovanje lepot primorskih krajev. Občudovali smo prelepo gričevnato pokrajino, ki se na eni strani zaključuje z morskimi valovi, na drugi pa preide v s snegom pobeljene Alpe. Opazovali smo skromno življenje tamkajšnjih ljudi in z zanimanjem sledili vodenju naše članice Alenke.

Piko na i smo dodali v vasici Abitanti, kjer se življenje za trenutek ustavi. Tamkajšnji maloštevilni prebivalci se z vsem srcem trudijo ostati na rodni grudi in nadaljevati ter dopolniti delo svojih prednikov. Obiskali smo zakonca Grondali, ki vasi dajeta poseben pečat. Ohranjata pristno lokalno vrsto vinske trte, izdelujeta okusne likerje iz tamkajšnjih zelišč in se z vsem srcem in dušo trudita postaviti in ohraniti vas.

Po dnevu polnem novih informacij in lepih vtisov, smo se vrnili v domače naročje močvirja in žabjega regljanja. Bili smo tako blizu, pa vendar po okolju in načinu življenja sodeč tako daleč od doma.

Andreja Lenarčič,
Predsednica PGD Bevke

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja