Delovni torki v PGD Bevke

Čas koledarjev je že mimo. Stopili smo v obdobje občnih zborov, kjer analiziramo preteklost in postavljamo temelje prihodnosti. Pred nami je novo leto, polno izzivov in še nenapisanih strani.

Za nami pa je prvo trimesečje delovnih torkov. Tako smo poimenovali torke, ob 19 uri, ko se v gasilskem domu Bevke “dogaja”. Vedno je živahno, delavno, predvsem pa poučno.

Do sedaj smo se naučili kako ravnati, ko dobimo SMS ali se oglasi pozivnik s sporočilom “GORI !”. Ponovili smo osnovne izraze v gasilstvu: vodar, cevar, ročnik, hidrant, trojak … Temeljito smo pregledali naše vozilo GVC-25 in se naučili uporabljati radijske postaje. Vsaka praktična vaja pa nam pokaže tudi, kje smo še šibki. Vsak torek smo tudi bliže dnevu, ko bo občutek prijeti za triopan ali ročnik ter si nadeti izolirni dihalni aparat rutina, ki jo bomo uspeli izvesti tudi v temi.

Z januarjem smo začeli drugi sklop izobraževanj. Tokrat je del predavanj namenjen vsem krajanom, nekaj pa je pripravljenih izključno za gasilce. Za krajanke in krajane smo že uspeli izpeljati prvi del predavanja o požarni preventivi v gospodinjstvu, v delavnici in nasploh v domačem okolju. Drugi del je na sporedu 4. marca, ko nam bo g. Marko Perko,dipl.var.ing. predstavil na kaj vse moramo biti pozorni, da se v največji možni meri lahko zaščitimo pred nastankom požara. Razložil nam bo tudi, kaj so prvi pravilni ukrepi, ko do požara pride in, kaj je naloga lastnika objekta do prihoda gasilcev na mesto nesreče. Še vedno velja rek, da za uspešno pogasitev požara lahko največ storimo z ustrezno preventivo in pravilnim takojšnjim ukrepanjem.

4. februar je čas za obnovitev in poglobitev strokovnega znanja gasilcev. Mag. Matjaž Klarič nas bo sistematično vodil skozi pravilne postopke prihoda gasilske enote na mesto nesreče, razvrstitev razpoložljive ekipe na potrebne položaje do pravilnih tehnik gašenja in reševanja.

Vso to teorijo pa bomo uporabili pri izvedbi praktičnih vaj 11. februarja in 11. marca. Takrat bo vodilno vlogo prevzel podpoveljnik PGD Bevke, Stane Keršmanc. Do sedaj smo uspeli izvesti vajo pri Ljubljanici, ko smo se preizkusili v polaganju najdaljšega možnega voda, ki ga bevško društvo zmore s svojo opremo. Za nami je tudi kar nekaj zelo uspešnih vaj v okolici gasilskega doma. Če boste videli gasilski avto drveti po Bevkah v torek, okrog 19. ure je velika verjetnost, da so na vrsti praktične vaje. Izkazalo se je tudi, da so vaje bolj uspešne, če je prisotnih več gasilcev. Vedno pa ima prav vsak možnost poskusiti vse, kar ga zanima.

Konec januarja smo imeli še zadnje predavanje naše gasilke reševalke Petre Dolinar. V februarju in v marcu bo izvedla še dve izobraževanji, ki pa sta namenjeni izključno gasilcem reševalcem. Ker je zelo pomembno stalno obnavljanje znanja in spremljanje novosti, ste takrat lepo vabljeni vsi bevški gasilci – reševalci, pa tudi reševalci iz okoliških gasilskih društev.

 

                                                                            Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja