Manjše ali velike poplave?

vecer_poplave

Tokratni razvoj padavinskega dogodka je vremenoslovce presenetil, spet pa je pokazal, da je upravljanje z vodami na Barju neustrezno urejeno. Potem, ko so najnižji deli Barja bili že včeraj zvečer poplavljeni in so kratkoročne napovedi obetale nove obilne padavine, so zapornice dokončno odprli šele z dnevom zamude.

117 litrov padavin na kvadratni meter v 44 urah

Podatki z agrometeorološke postaje (v nasadu borovnic Na navini) približno na pol poti med Drenovim gričem in Bevkami kažejo, da je od srede 25. marca ob 20.00 do petka 27. marca ob 16.00 padlo skupaj 117 dežja na kvadratni meter. V Borovnici je v istem časovnem obdobju padlo 105 litrov dežja na kvadratni meter.

Zanimiv je kronološki pogled na hidrološke napovedi in opozorila:

Petek, 27. marca 2015  opozorilo (vir STA ob 9.41)
Ob intenzivnih padavinah lahko danes dopoldan hitro narastejo manjši vodotoki zlasti na območju osrednje Slovenije. Reka Ljubljanica bo danes v manjšem obsegu še poplavljala ob strugi na Ljubljanskem barju. Popoldne bodo padavine oslabele ter zvečer ponehale.

Petek, 27. marca 2015, ob 7. uri, hidrološka napoved, ARSO
Pretoki rek v osrednji, zahodni in južni Sloveniji so veliki, drugod večinoma srednji. Danes bodo reke po državi še naraščale. Hitrejši porasti, zlasti manjših vodotokov, so možni predvsem v osrednji in južni Sloveniji. Ljubljanica bo tudi še jutri poplavljala na mestih pogostih poplav. Pretoki večine rek bodo v soboto upadali.

Petek, 27. marca 2015, ob 15:30, opozorilo, ARSO
Po dopoldanskih intenzivnih padavinah se hidrološke razmere v osrednji Sloveniji umirjajo. Danes in v noči na soboto bo reka Krka še naraščala. V soboto zjutraj se lahko reka Krka v spodnjem toku razlije v manjšem obsegu na območju vsakoletnih poplav.Naraščanje reke Ljubljanice na vodomerni postaji Moste se bo danes popoldne ustalilo. Poplavljena območja ob Ljubljanici na Ljubljanskem barju se bodo v prihodnjih dneh polagoma zmanjševala.

No in to je nekaj fotografij tega »manjšega obsega poplav«, ki bodo kmetom na barju že drugič v zadnjih 4 mesecih uničile posevke žit:

poplave2 njive_pod_vodo poplave1

Dodaj odgovor