Popotovanje mladih gasilcev od Bevk do Črenšovcev

3Po napornem mesecu oktobru-mesecu požarne varnosti, mladih v Prostovoljnem gasilskem društvu Bevke ni čakal počitek, ampak veliko učenja in treniranja praktičnih vaj. Vse skupaj smo združili z obilico veselja, dobre volje in zabave. Svoje naučeno znanje in spretnost so štiri ekipe našega društva pokazale na regijskem tekmovanju.

Tekmovanje je po sili razmer in katastrofalnih poplavah, ki so prizadele našo regijo potekalo v organizaciji našega društva, ob pomoči mladinske komisije Notranjske regije. Najboljše ekipe iz notranjske regije so se tako zbrale v Podružnični osnovni šoli Bevke v soboto, 15. novembra, da pokažejo svoje znanje. Nekaj znanja, spretnosti in sreča so najboljše ekipe pripeljale do uvrstitve na državno tekmovanje.

Naše ekipe se do ostalih niso obnašale prav nič gostoljubno, saj so pobrale kar štiri pokale. Dve ekipi pa sta si s tem prislužili tudi odhod na državno tekmovanje, ki je v soboto 22. novembra potekalo v Črenšovcih.

Sam odhod na tekmovanje pa je tokrat potekal nekoliko drugače, kot so ga vajeni mladi gasilci. Po dogovoru s starši smo se na državno tekmovanje odpravili že dan pred tekmovanjem. V petek zjutraj smo se z mladimi zbrali pred domačim gasilskim domom in se odpeljali do Veržeja, kjer smo se nastanili v Penzionu Mavrica. Dan je minil v znamenju utrjevanja naučenega znanja, druženja in predvsem prevozu mladih do bližine tekmovalnega prostora. Oddaljenost kraja tekmovanja bi od nas namreč zahteval, da se na pot odpravimo že v zares zgodnjih jutranjih urah. Tako pa smo raje združili prijetno s koristnim, se učili, zabavali in kopali v termah Banovci hkrati. Zjutraj pa smo se naspani in polni energije odpravili proti Črenšovcem.

Po otvoritvi tekmovanja sta se ekipi pionirjev in mladincev podali na opravljanje različnih nalog. Prav vsi so morali pokazati svoje teoretično in praktično znanje med konkurenco najboljših ekip v Sloveniji. Po opravljenih tekmovalnih obveznostih smo se ekipe skupaj z navijači odpravili na ogled tamkajšnjega gasilskega doma, romskega naselja Kamence, preizkusili pa smo se tudi v streljanju z zračno puško in čas do razglasitve rezultatov nam je hitro minil. Ob razglasitvi rezultatov smo se razveselili odličnih novic. Naši ekipi sta se uvrstili med boljšo polovico sodelujočih ekip v njihovi konkurenci. Pionirke so tako osvojile 13., mladinci pa 14. mesto, kar je zares odlično glede močne konkurenčnost ekip.

1

Marsikdo je zagotovo ponovno pričakoval uvrstitev naših ekip v sam vrh, saj smo vas mladi iz PGD Bevke v zadnjem letu kar nekoliko razvadili s tovrstnimi dejanji. A z veseljem vam lahko povem, da so prav vsi mladi tokrat doživeli veliko več. Učili so se drug od drugega, se med seboj spodbujali, tekmovali, si med seboj bili na občinskem in regijskem tekmovanju največja konkurenca, nekateri so doživeli tudi prvi nastop na državnem tekmovanju, preživeli noč brez staršev skupaj s svojimi najboljšimi prijatelji, se kopali, se zabavali in uživali. Vsem nam mentorjem to predstavlja največje zadovoljstvo, ki ga lahko ponudimo mladim, hkrati pa je to tudi naše največje poslanstvo – popeljati mlade skozi pridobljeno gasilsko znanje do novih življenjskih izkušenj, ki se jih bodo zagotovo z veseljem spominjali še vse življenje.

Predsednica komisije za delo z mladino v PGD Bevke, Nika Dolinar

Dodaj odgovor