Dnevi ko so padala drevesa

Bila je čisto navadna sobota. Mirna, tiha, nič posebnega. Padal je dež, zmrzovalo je, narava se je odevala v ledeno skorjo.

Bevke

Začelo se je zvečer s sporočilom na mobilniku: CESTA BEVKE-LOG PODRTO DREVJE. V gasilskem domu se je zbrala ekipa gasilcev, ki je odšla umaknit drevje. Potem pa se je začelo dogajati.

Žledolom Bevke 1 Žledolom Bevke 2

Drevesa so zaradi žleda, ki se je nabral na vejah začela množično padati. Veje so se lomile in ceste so bile iz ure v uro slabše prevozne. Vse, kar smo lahko naredili je bilo to, da smo zaprli ceste za ves promet in preusmerili vozila na začasno parkirišče na Mahu. Noč je bila dolga. Brez elektrike in v središču vasi tudi brez vode.

Manjša ekipa bevških gasilcev je dežurala v gasilskem domu, pripravljena, da hitro posreduje če bo kje potrebno. Večina je odšla na zaslužen počitek.

V nedeljo  2. 2. 2014 pa je bil čas za akcijo. Začelo se je čiščenje cest, reševanje zaledenelih električnih kablov, urejanje dostopa do vodnih postaj … Vse to je trajalo še ves ponedeljek. Ves čas je bilo v akciji med 25 in 30 prostovoljnih gasilcev. Po skupinah so odhajali na teren, se mokri in premraženi vračali na čaj in kavo ter zopet odšli. Do ponedeljka zvečer so uspeli usposobiti vse ceste skozi Bevke in vse tri dostope v vas (iz Loga, iz Drenovega griča in iz Blatne Brezovice). Kar nekaj vaščanom smo priskrbeli agregat, da so vsaj malo ogreli stanovanja in usposobili zamrzovalne skrinje in hladilnike, nekateri  pa tudi pomolzli krave. Ker je tekom dneva prišla tudi elektrika, sta v torek začela redno obratovati tudi vrtec in šola.

Žledolom Bevke 3 Žledolom Bevke 4

Zahvaliti se moram prav vsem, ki so v najtežji situaciji priskočili na pomoč. Vsi mladi fantje – gasilci, za katere je bila to prva večja intervencija, ste dokazali, da se lahko zanesemo na vas. Bolj izkušeni gasilci ste pokazali svoje znanje in ga zelo uspešno prenesli na mlade. Vsak se je potrudil kolikor se je najbolj lahko. S tako ekipo je čudovito delati!

Hvala vsem v Centru Civilne zaščite v Sinji gorici, ki ste nam bili ves čas na voljo. Vedno smo imeli sveže informacije o tem, kaj se dogaja okrog nas. Poskrbeli ste za našo prehrano, dodatno opremo in nam z nasveti olajšali marsikatero odločitev.

Posebno zahvalo pa zaslužijo vsi bevčani, ki so ponudili svojo mehanizacijo (bager, traktor, plug, vitel, dvigalo, motorno žago …) ter priskočili na pomoč tam, kjer samo človek ni dovolj. Na nas so se spomnili tudi vaščani, ki so nam priskrbeli kuhalnik, da smo lahko ves čas imeli na razpolago vroč čaj.

Kaj smo se naučili? Imeti za soseda človeka, s katerim se dobro razumeš, ki je pripravljen priskočiti na pomoč, ko ga potrebuješ, ki ne vpraša, koliko mi daš, če ti naredim, ampak vstane in stori kar je potrebno, je vredno zlata. Imeti za soseda človeka, ki skuha kavo, čaj, kosilo, ko ga sam zaradi nedelujoče električne plošče ne moreš, je vredno diamanta. Živeti v vasi, kjer so ljudje, ki gredo v led in rešujejo tvoje življenje in lastnino, pa je neprecenljivo. Brez elektike smo nemočni. Brez dobrih sovaščanov pa popolnoma onesposobljeni.

Hvala vsem !

Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Žledolom Bevke 5

Dodaj odgovor