Potres v Bevkah

Zamislite si, da je prišlo do potresa. Vse okrog vas se trese, močno ropota in se kadi. Hitite iz stavbe na plano ter upate, da se ne bo nič podrlo na vas. Uspeli ste priti ven in sedaj gledate kdo je še z vami. Iščete varno točko, kamor se lahko postavite ter upate, da bo tresenje čimprej ponehalo.

Vse to in še kaj več so pod vodstvom gasilcev izkusili otroci iz OŠ Bevke. Koga mislite, da so najprej pogrešili? Ja kuharico Mimi seveda. Bilo je tik pred časom za kosilo in kljub akciji so se želodčki že začeli oglašati. Kakšna panika je nastala, ko smo ugotovili, da je kuharica ostala v podirajoči se šoli. Otroci so že jokali, da tistega dne kosila ne bo. Pa sta se našla dva gasilca in z vso potrebno opremo odšla iskat Mimi. Prinesla sta jo ven, gasilci reševalci so jo oskrbeli in zadeva je bila rešena.

Reševanje kuharice Mimi
Prišlo pa je še do ene neprijetne situacije. Mimi je pozabila posodo z oljem na gorečem štedilniku. Olje se je vnelo in prišlo je do kuhinjskega požara. K sreči so gasilci tudi to pravočasno rešili. Za vsak slučaj, če bi se kaj podobnega še kdaj zgodilo, je reševalka Petra otroke naučila osnov oživljanja in prve pomoči. Andrej je pokazal, kako najlažje pogasiti začetni kuhinjski požar.  Matjaž pa je podal osnovne zelo pomembne informacije o tem, kako ravnati v primeru potresa.

Podobna situacija se je zgodila tudi v bevškem vrtcu. Le da je tokrat otroke obiskal Ježek Snežek, ki zelo dobro ve, kaj mora storiti, če se začno tresti tla pod nogami. Zgodbica je otroke tako navdušila, da so posebej za gasilce narisali čudovite risbice. Nekateri pogumni so se celo oblekli v gasilska oblačila, stopili v prevelike škornje in si nadeli pravo čelado. Največ zanimanja pa je, tako kot vedno, požel gasilski kamion.

Gasilci - Tia 5 let
Vse to se je dogajalo v drugi polovici oktobra, ko smo gasilci obiskali naše najmlajše prebivalce vasi.

V soboto, 9.novembra pa sta v Logatcu potekali dve zelo pomembni tekmovanji – občinski in regijski kviz gasilske mladine. Tja smo se odpravili s tremi ekipami pionirjev in dvema mladincev. Otroci so kar kipeli od znanja. Za njimi so bile številne ure učenja in na stotine izvedenih vozlov. Bili so pripravljeni, da se soočijo z drugimi ekipami iz GZ Vrhnika.

Vsak je naredil kakor je najbolje vedel in znal. Člani ekipe so podpirali drug drugega in se dopolnjevali. Pravi užitek je bilo opazovati sodelovanje. Po malici, je le napočil trenutek, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali. Vedeli smo, da nekaj pa že znajo. Toda to, kar se je zgodilo, je presegalo vsa pričakovanja.

Naši mladi so zasedli vse najvišje možne stopničke. Pobrali so dve prvi in dve drugi ter eno tretje mesto. Mentorica Nika in žaba Gasilka sta bili ovešeni z zlatom. Prav vsak otrok, ki je prišel iz Bevk v Logatec je domov prinesel medaljo. Ja, to je bil dan veselja, vriskanja in žarečih oči.
mladi bevški gasilci zasedli najvišja mesta
Občinskemu tekmovanju je sledilo še regijsko. Tu je ekipa pionirjev, ki jo sestavljajo Domen, Urban in Uroš, osvojila visoko drugo mesto. To pa pomeni, da jih čaka tekmovanje na državnem nivoju.

Čestitam vsem otrokom za uspehe, ki so jih dosegli. Hvala Niki in Matjažu za številne ure, ki sta jih posvetila poučevanju. Predvsem pa hvala vsem staršem, ki otroke spodbujate in jih vozite na gasilske vaje. V njih je naša bodočnost. Oni so tisti, ki bodo čez 5-10 let varovali naša življenja in lastnino.

Za PGD Bevke
Andreja Lenarčič

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja