Obnovljen Gasilni dom in Florjanova maša

V Bevkah so leta 1913 odprli vrata prvega Gasilnega doma v vasi. Eno leto prej so vaščani ustanovili Gasilsko društvo. Svoje borno imetje so najprej hranili v leseni baraki pri “Tamicovih”. Ker pa je bilo potrebno urediti garažo za gasilne naprave in pregledno shrambo za obleke in manjše orodje, so se odločili za gradnjo pravega, zidanega poslopja. Vsak je prispeval kolikor je lahko. Eni so dali les za streho in strop, drugi pesek, tretji nekaj denarja. Zelo hitro so uspeli dokončati takrat moderno stavbo, ki je svojemu namenu služila do leta 1998.

V njej so se poleg gasilerije odvijali vsi vaški družabni dogodki. Gostila je miklavževanja, silvestrovanja, pustovanja, razne kulturne nastope, celo tečaje in izobraževanja. Bila je središče dogajanja. Gasilci so zelo lepo skrbeli zanjo. Redno so jo belili, menjali poškodovano opeko, barvali in obnavljali okna in vrata ter notranjost prilagajali trenutnim potrebam.

Večja in modernejša vozila, potreba po lažji dostopnosti, več opreme in pomanjkanje prostora za druženje in izobraževanje, pa so v 90-tih letih pokazala potrebo po izgradnji novega Gasilskega doma. Tako je stari za gasilerijo zaprl svoja vrata. Trenutno v njem gostuje tiskarna.

V mesecu aprilu pa je doživel temeljito zunanjo preobrazbo. Če je prej izgledal zapuščen, siv, brez življenja, sedaj žari v oranžni barvi in se ponaša z rožami na oknih. Pod vodstvom Marjana Lenarčiča je znova postal pravi lepotec. Podjetje VBH Gradnje d.o.o. je poskrbelo za ureditev fasade. Potrebno je bilo popraviti nekaj žlebov in popraviti obrobo dimnika. Na pomoč smo poklicali tudi ”Vrhniško lepotico” – gasilsko vozilo s premično lestvijo. Z njeno pomočjo so gasilci lahko odstranili staro sireno, ki je štrlela iz strehe gasilnega doma in je bila vzrok zamakanja. Naredil se je tudi temeljit pregled in popravilo strehe. Uredil se je kamnit cokl in počistila okolica. Zadnji lepotni popravek pa je bila izdelava napisa, ki označuje, da je bil tu 70 let center bevškega gasilskega društva.

Na god sv. Florjana je domači župnik Janez Očkon blagoslovil obnovitvena dela. Sledila je slovesna parada gasilcev in ostalih prisotnih do cerkve Povišanja svetega križa, kjer je bila Florjanova maša.

Florjanova maša 1florijanova maša 2

Zahvalili smo se  vsem našim predhodnikom, ki so tlakovali pot bevškim gasilcem. Prosili smo tudi za varstvo vseh, ki se v današnjem času spopadamo z ognjem in drugimi nesrečami. Po uradnem delu je sledilo še druženje ob dobri hrani in pijači. Ob pogovoru se je naredila analiza dogodkov in opravljenega dela. Na dan pa so prišle tudi nove ideje in predlogi.

florjanova maša 3florjanova maša 6

V imenu PGD Bevke se iskreno zahvaljujem Marjanu za ves čas in delo, ki ga je vložil v obnovo Gasilnega doma. Brez njega bi vse potekalo kasneje, počasneje in manj temeljito. Hvala vsem domačim in tujim gasilcem, ki ste pomagali ob momentih, ko je bilo potrebna močna in natančna roka. Hvala podjetju VBH Gradnje d.o.o. za korektno sodelovanje. Iskrena hvala tudi vsem drugim, ki ste pripomogli, da Gasilni dom žari v svežih barvah. Hvala Vrtnarstvu in cvetličarstvu Filipič Anton s.p. za podarjene sadike rož, ki bodo letos cvetele na oknih. Hvala Sandiju in skupini obrtnikov, ki ste kljub slabemu  vremenu in pomanjkanju časa še pravočasno poskrbeli za ureditev cokla.  Prisrčna zahvala velja tudi župniku Janezu, za opravljen blagoslov in čudovito mašo. Zahvalo si zaslužijo tudi mladi gasilci za prisrčno sodelovanje pri maši. Hvala velja še domačim pritrkovalcem, pevcem Mešanega pevskega zbora in ostalim prisotnim, ki ste pripomogli k prijetnemu vzdušju.

florjanova maša 4

Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Ta vnos je bil objavljen v Obvestila, PGD z značkami , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja