Kaj imajo skupnega tekmovanje, predavanje in nevarne snovi ?

Kako lahko majhno gasilsko društvo, kot je PGD Bevke izvede tri kar zahtevne projekte v enem samem dnevu? Na začetku se je slišalo zelo naporno. Pa se je izkazalo, da z obilo sodelovanja, velike želje po izvedbi in s poštenim delom gre tudi to. O čem sploh govorimo? Ja, o soboti 18. oktobra vendar – dnevu odprtih vrat PGD Bevke.

Za bevške gasilce je bil to prav poseben dan. Začel se je ob 7.00 z zborom pionirjev, mladincev in njihovih mentorjev, ki so odšli na občinsko tekmovanje v kvizu, ki je potekalo v Borovnici.

Ob 8.00 so pred gasilski dom začeli prihajati člani, ki so odšli v OŠ Bevke na strokoven obisk k učencem, učiteljem in kuharici. Istočasno so se začeli zbirati tudi operativci, ki so pričeli s postavitvijo prizorišča za Dan odprtih vrat.

Pa začnimo na začetku. Naš podmladek se je na tekmovanju zelo dobro izkazal. Na regijsko tekmovanje, ki bo 8. 11. v Loški dolini, so se uvrstile kar štiri ekipe – dve ekipi pionirjev in dve ekipi mladincev. Vsem otrokom, predvsem pa njihovim mentorjem Niki, Katji, Ani in Žanu iskreno čestitamo!

Letošnji obisk gasilcev v osnovni šoli je potekal pod geslom ” Ko zagori, pomoč potrebujemo vsi”. Otroci so se zelo lepo odzvali na predavanje, ki ga je posebej za njih pripravil Matjaž. Preizkusili so tudi, kako izgleda, če si slep. Kakšne ovire te čakajo na poti iz učilnice po hodniku, še težje pa po stopnicah. Biti voditelj slepega pa tudi ni tako lahka naloga. Andrej in Matjaž sta posebej opozorila na to, da se otroci ne smejo bati gasilcev. Razkazala sta jim opremo nosilca izolirnega aparata, ki je v primeru požara in dima prvi, ki se navadno prebije do ponesrečenega v prostoru. Na koncu so vsi obljubili, da bodo v primeru nesreče po svojih najboljših močeh še posebej pomagali slepim, gluhim, naglušnim, slabovidnim in gibalno oviranim sovrstnikom.

Ob 15. uri je gasilski dom odprl svoja vrata za vse, ki so si želeli ogledati njegovo notranjost, se seznaniti z opremo gasilcev, kaj vprašati ali se le posladkati. Letos smo že drugič uspešno izvedli Dan odprtih vrat, tokrat v sodelovanju s PGD Verd na tematiko NEVARNE SNOVI. Parkirišče je bilo začasno spremenjeno v kontaminirano območje. Na vstopni točki je obiskovalce pričakal Jože v slavnostni uniformi. Po prizorišču sta se sprehajala gasilca v pravem zaščitnem skafandru, ki nosilca zaščiti pred biološkimi in kemičnimi snovmi.

Gasilec v skafandru

Gasilec v skafandru

Otroci so se igrali igro ”Gasilec ne jezi se”, nekateri pa so tudi barvali gasilske pobarvanke in ustvarjali izdelke iz papirja. Vinko je poskrbel za nekaj magije – na varen način je demonstriral požar žaganja.

Gasilec ne jezi se Vinko zažiga

Za teorijo je poskrbel Matjaž, ki je obiskovalcem predstavil najpogostejše nevarne snovi, ki jih imamo vsi v svojih domovih, pa navadno ne polagamo posebne pozornosti na pravilno rokovanje z njimi. To nista samo plin in bencin, temveč so tudi detergenti, mila, predvsem pa čistila in razni spreji. Blaž, Jan in Katja so predstavili uporabo zaščitnih sredstev ( oblačil, obutve, izolirnega dihalnega aparata …), ki jih premore naše društvo. Preizkusili so tudi enega od skafandrov iz PGD Verd. Prvo pomoč ob srečanju z nevarnimi snovmi sta obiskovalcem predstavila Marta in Stane. Oskrbela sta ponesrečenca in predstavila vsebino kovčka gasilca- prvega posredovalca.

Posebne pozornosti pa so bili deležni člani PGD Verd. Predstavili so nam vse svoje pripomočke za ukrepanje ob prisotnosti nevarnih snovi. Videli smo posebna zaščitna oblačila, pivnike za tekočine, pripomočke za prečrpavanje nevarnih snovi in še kaj. Mladi so bili najbolj navdušeni, ker so lahko temeljito preiskali njihova vozila ter preizkusili vse njihove možne zvočne in svetlobne signale.

Za zaključek dneva so operativci iz obeh društev stopili skupaj in uspešno rešili ponesrečenca iz območja razlitja nevarne snovi. Na parkirišču se je namreč pojavilo vozilo, ki je prevažalo sode z neznano strupeno tekočino. Prišlo je do nesreče, kjer je bil poškodovan voznik. Vsi gasilci so imeli zelo veliko dela, da so iz nevarnega območja odstranili in oskrbeli ponesrečenca, pogasili požar vozila ter zaustavili razlivanje tekočine in poskrbeli za pravilno odstranitev nevarne snovi.

IMG_20141018_164903 IMG_20141018_164908IMG_20141018_165010 1

Dan je bil naporen, deloven, zanimiv, poučen in zahteven. Vse napore pa smo sproti pozabili ob palačinkah, ki jih posebej za nas sproti pripravljala Barbara.

Hvala vsem, ki ste prispevali svoj čas, znanje in dobro voljo. Hvala vsem, ki ste nas obiskali in nam s tem dali priznanje, da delamo dobro. Naslednje leto bomo vse skupaj ponovili v nekoliko drugačni izvedbi. Kako, boste lahko videli, če nas boste obiskali.

Gasilci PGD Bevke in PGD Verd

Gasilci PGD Bevke in PGD Verd

Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja