Nacionalni filmsko-vzgojni program v Kinu Bevke

Zadnji hip pred zaključkom šolskega leta je bevške šolske in vrtčevske otroke v Kinu Bevke obiskala regionalna filmsko-vzgojna delavka Petra Gajžler. Ob tem smo Petro prosili, da z nami deli svoje vtise in odgovori na vprašanja mladih filmskih radovednežev. V šolskem letu 2014/2015 je v Art kino mreži Slovenije (AKMS), ki združuje 27 mestnih kin po vsej Sloveniji, potekal »Nacionalni filmsko-vzgojni program«, ki se ga je brezplačno udeležilo več kot 16.000 otrok in mladih iz različnih slovenskih regij.

Ker je cilj projekta večja dostopnost kakovostne filmske vzgoje v manjših krajih, sem se tistega junijskega jutra odpeljala v Bevke. Na poti v Kino Bevke me je pozdravila čudovita narava, v kinu pa gostoljubna gasilka in ljubiteljska operaterka gospa Andreja. Kmalu so se nama pridružili otroci iz bevške enote Rosika vrhniškega vrtca ter prva dva razreda bevške podružnične šole Log-Dragomer. V uvodu pred ogledom filma smo ugotavljali, kaj vse potrebuje kinodvorana za ogled filma. Sledil je ogled šestih kratkih slovenskih animiranih filmov, ki so jih dopolnjevali pogovori o različnimi tehnikah filma, seveda pa pri tem nismo pozabili niti na njihovo vsebino. Filme je večino časa spremljal otroški smeh, pogovor med filmi je potekal sproščeno, igrivo in otroci ter učenci so delili svoje zanimive ideje. Na koncu filma smo otrokom razdelili filmsko-vzgojne knjižice, v katerih so s pomočjo različnih nalog razložene skrivnosti animiranega filma. Nato so v kino prišli še otroci 3. do 5. razreda osnovne šole iz Bevk. Ogledali smo si brazilski risani animirani film Deček in svet, ki je kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije – s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto. Film je bil všeč tako učencem kot učiteljem, ki so bili presenečeni nad zrelim razmišljanjem učencev o filmu. Filmska govorica je mestoma abstraktna in odrasli bi pričakovali, da otrokom težje razumljiva, a se je tudi v Bevkah izkazalo, da je učencem vse jasno, včasih celo več kot učiteljicam, kakor so same med pogovorom navdušeno ugotavljale. Na koncu filma so otroci dobili knjižico, v kateri so si lahko prebrali več o samem nastajanju filma Deček in svet ter o življenju njihovih vrstnikov v daljni Braziliji.

Naslednji dan, ko so bili vtisi iz kina še sveži, smo v vrtcu pripravili delavnico optičnih igrač, v šoli pa delavnico animiranega filma. Na prvi so otroci sami preizkusili v ustvarjanju animacij. Najprej smo na računalnik posneli kratki animirani film v tehniki stop-motion, v katerem smo leseni uri brez baterij vdihnili življenje, da je začela teči. Otroci so se spoznali tudi z optičnimi igračami: flipbook ali slikofrc, taumatrop, zoetrop, ob katerih so si lomili jezik in ponavljali svoje različice imen. Na koncu si je vsak izdelal še svojo optično igračo – folioskop. Na njih so oživeli ptički, metuljčki, strašni in prijazni dinozavri, trioke pošasti, morski pes ali pa abstraktne krace in barve, ki so utripale ob premikanju folioskopa.

Na delavnici animiranega filma v šoli so učenci 4.razreda v 90 minutah ustvarili kratki animirani film v kolažni tehniki stop-motion z naslovom Deček in drevo. Najprej smo na tablo narisali zgodboris, to je idejni načrt in vsebinska zasnova v obliki stripa, nato pa so si učenci razdelili izrezovanje likov in ozadja. Sledilo je fotografiranje in premikanje likov na podlagi pod fotoaparatom. Hitro so ugotovili, da je za dober izdelek ključna potrpežljivost in natančnost, vsak lik v zgodbi je pomemben, tudi če je v ozadju. Animirani film, ki je nastal na delavnici, si lahko ogledate na youtube kanalu, za zadetek pa je potrebno vtipkati OŠ Log Dragomer, PŠ Bevke (kliknite tukaj za povezavo). Tako otroci kot učitelji so izrazili veliko željo po nadaljevanju in obljubili, da bodo tudi sami v prihodnje ustvarili kak animirani film.

Petra in Kacji pastirji 1 Petra in Kacji pastirji

Ela, Naja, Lučka, Hana, Adam in Katja iz skupine Kačji pastirji v bevškem vrtcu pa so Petri postavili tudi nekaj zanimivih vprašanj :

Kako nastane animiran film? Različno, odvisno od tehnike. Potrebujemo fotoaparat, s katerim fotografiramo lutko ali risbo, ki jo vedno znova čisto malo drugače narišemo ali premaknemo. Bistvo animiranega filma je, da lahko z njim oživimo stvari, ki se same od sebe ne premikajo. Računalniški animirani filmi pa nastajajo že v računalniku in zanje ne potrebujemo fotoaparata.

Kako nastane film brez besed? Filmu brez besed rečemo tudi nemi film. V njih je zelo pomembna mimika obraza, kretnje telesa ter glasba – vse to so filmska izrazna sredstva, ki nam govorijo zgodbo tudi takrat, ko ni besed.

Kako narišejo stvari v filmu? V risanem filmu se lahko uporabi karkoli, kar piše, riše, slika: voščenke, vodenke, svinčnik, barvice, flomastri, oglje, kreda … Najprej narišemo več med seboj enakih risbic, tisto kar želimo, da se premakne pa na vsaki risbici narišemo malo drugače. Vsako risbico fotografiramo in potem sličice zavrtimo v računalniku tako hitro, da da naše oči ne zmorejo več videt vsake sličice posebej, ampak samo še gibanje.

Kako vrtijo filme? Filme lahko vrtijo s filmskega traku, takšnega smo si ogledali v Kinu Bevke, ki ga vpnejo v filmski projektor. S pomočjo močne žarnice in povečevalne leče, se slika pojavi na filmskem platnu.

Kje so filmi spravljeni? Filme na filmskem traku hranijo na kolutih v posebnih posodah, škatlah in v posebnih prostorih z določeno temperaturo in vlago. Nove filme v digitalnem formatu pa hranijo na diskih, cd-jih, usb ključkih …

Kateri film ti je najbolj všeč? Veliko filmov mi je všeč, od tistih za otroke in mlade pa sta med mojimi najljubšimi Deček in svet ter Rdeči balon.

Kje si se naučila delati filme? Animirane filme sem se naučila ustvarjati na delavnici slovenskega animatorja Kolje Saksida, ki je avtor serije animiranih filmov Koyaa.

V kateri kino greš najraje? Najbolj domače se počutim v ljubljanskem Kinodvoru, čeprav imam rada tudi druga kina. Odvisno od tega, kakšen film si ogledam.

Kako si se odločila za delo o kinu? Enostavno: ker imam rada film in film je doma v kinu.

Petra Gajžler (AKMS) in Katja Štumberger (enota Rosika)v sodelovanju s sekcijo Kina Bevke

Ta vnos je bil objavljen v Kino Bevke, Obvestila z značkami , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja