Gasilsko društvo se predstavi

sožitje

sožitje

Pa nam je le uspelo! Ja, že kar nekaj časa smo se pripravljali, da odpremo vrata gasilskega društva in pokažemo kdo smo, kaj imamo in kaj vse znamo.
Bila je prekrasna nedelja 13. oktobra. Sonce se nam je dobrikalo skozi oblake ter nas prijetno grelo. Na parkirišču pred in okrog gasilskega doma je bilo vse popoldne zelo živahno. Janez in Milan sta odprla vrata obeh gasilskih vozil in razkazala opremo, ki se skriva v njuni notranjosti.

Na točki »prva pomoč« sta Stane in Petra nazorno prikazovala uporabo defibrilatorja, oživljanje odraslega in otroka, uporabo nosil in pritrjevanje ponesrečenca …

Otroci ravnajo z nosili

Otroci ravnajo z nosili

Vinko je zelo lepo prikazal, kaj se zgodi, če gre gospodinja na gasilske vaje in kuha moški. Ko se vžge olje in ga skušaš pogasiti z vodo, nastane pravi ognjemet. Vsak, ki je videl njegovo predstavitev si je za vedno zapomnil, da se  požari na štedilniku pogasijo z mokro krpo, dovolj veliko pokrovko ali gasilnim aparatom – nikoli pa ne z vodo.

Gašenje kuhinskega požara

Gašenje kuhinskega požara

Poligon » fire combat«, ki ga je postavila Nika je bil pravi raj za mlade. Njihovo spenjanje cevi, plazenje skozi tunel, prenos ponesrečenca in na koncu ciljanje v tarčo so bili vredni ogleda. Mislim, da ga ni bilo otroka, ki nebi poskusil svojih zmožnosti in šel vsaj enkrat skozi celotno vajo.

Mentorica Nika s podmladkom

Mentorica Nika s podmladkom

Prav vsi obiskovalci so z navdušenjem opazovali in nekateri tudi poskusili, kako izgleda biti gasilec z izolirnim dihalnim aparatom. V zadimljeni kleti, kjer ne vidiš dlje kot do konca svojega nosa in kjer se ne da dihati, je orientacija v prostoru zelo težka. Šele, ko oblečeš vso potrebno zaščitno opremo, izolirni dihalni aparat, dodaš nase reševalno opremo in stopiš v tak prostor, lahko začutiš, kakšen napor je to za gasilca. Koliko srčnosti in poguma potrebuje, da stopa korak za korakom naprej in rešuje življenja in imovino. Erik, Katja in Jan so prav vsakemu ponudili možnost opazovati in tudi  obleči vse potrebno za vstop v belo meglo.

Na mestu, kjer so gasilke vztrajno vadile spajanje sesalnega voda, je bilo vedno nekaj novega. V našo sredino smo povabile prav vsakega, ki je zbral pogum in za nekaj časa postal član tekmovalne ekipe. Na koncu je nastala ekipa mladih deklet, ki so obljubila, da nas bodo čez 5-10 let sigurno zamenjala.

Bodoče mlade gasilke

Bodoče mlade gasilke

Naš mentor Blaž je bil pri tako hitri menjavi članic ekipe tako izgubljen, da se je raje zadrževal na točki » radijske veze«. Tam je prikazoval in razlagal delovanje in uporabo radijskih postaj.

Zelo obiskana je bila tudi predstavitev nastanka in gašenja najpogostejših požarov v gospodinjstvu. Kratko predavanje in filmsko spremljavo je pripravil Matjaž.

Poskrbljeno je bilo tudi za servis gasilnih aparatov.

Ob 17 uri smo končno izvedeli, kaj je bilo na plakatih objavljeno kot »Veliko presenečenje«. Naenkrat je vrvež pretrgal zvok pozivnikov. Na prizorišče je stopil poveljnik Andrej in odredil zbor vseh prisotnih gasilk in gasilcev v gasilskem domu. Sledilo je hitro oblačenje in opremljanje, posedanje v gasilska vozila, vklop sirene in izvoz. Po nekajminutni vožnji skozi Bevke, se je ekipa vrnila na prizorišče in pripravila za gašenje požara v kuhinji gasilskega doma. Videli smo pravo akcijo. Povsod gasilci z izolirnimi dihalnimi aparati, dim, cevi, utripajoče luči, ponesrečenec, ekipa prve pomoči, lestev, hidrant in poveljnik, ki vse to uskljajuje. S pomočjo enkratnih komentatorjev Vinka in Matjaža, smo prav vsi prisotni lahko spremljali, kaj se pravzaprav dogaja. Intervencija je bila uspešno zaključena. Sledil je še prikaz gašenja zabojnika za smeti s peno in na koncu pospravljanje opreme.

Reševanje ponesrečenca

Reševanje ponesrečenca

Na tem mestu se zahvaljujem vsem, ki v članku niso omenjeni, so pa po svojih močeh prispevali, da je dan odprtih vrat uspel. Hvala tudi vsem gospodinjam za izvrstna peciva.

Za konec moram omeniti tudi to, da so naši pionirji na Regijskem tekmovanju Notranjske regije za memorial Matevža Haceta, ki je bilo 12.10. v Loški dolini, dosegli visoko prvo mesto. Zelo dobro so se odrezali tudi mladinci, ki so stopili na stopničko sedmega mesta. Sedaj jih čaka še kviz. Nika jim je že napovedala resno delo in pošteno mero učenja.

Še enkrat povabim v našo sredino vse bevčane, ki želijo obnoviti in nadgraditi svoje znanje iz gasilstva (teorijo in prakso) ter prve pomoči, da se nam pridružijo vsak torek ob 19 uri v gasilskem domu. Vač glav več ve in več znamo bolj smo samozavestni. Vse to pa so lastnosti, ki nam pomagajo pri hitrem in pravilnem reagiranju ob primeru požara ali drugih nesreč. Se vidimo !

za PGD Bevke napisala Andreja Lenarčič

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja