Dogodki, ki so zaznamovali leto 2014

Februar je za društva čas občnih zborov. Tudi gasilci temu ne moremo ubežati. In prav je tako. Enkrat letno si moramo vzeti čas za analizo preteklih dogodkov in aktivnosti, pregledati stanje v blagajni in sestaviti seznam vsega, kar želimo narediti v prihajajočem letu.

Tudi v PGD Bevke smo naredili pregled dogajanja v letu 2014. Ugotovili smo, da je bilo opravljenega zelo veliko. Poleg predvidenih dejavnosti (občni zbor, srečanje s pobratenim društvom PGD Vrhpolje, letovanje mladine v Savudriji, 2. dan odprtih vrat, srečanje s šolarji in vrtcem, 1. Gasilska mentoriada), je narava poskrbela še za kar nekaj dodatnih zadolžitev.

Februarja smo se ukvarjali z usposabljanjem cest in nudenjem pomoči vaščanom in okoliškim prebivalcem, ki so utrpeli posledice žleda. Veliko število podrtega drevja je pokazalo potrebo po izvedbi tečajev za varno delo z motorno žago. Tečajev se je udeležilo precejšnje število domačih gasilcev in vaščanov. Že meseca maja so katastrofalne poplave zajele naše južne sosede. Bevčani smo se pridružili akciji zbiranja hrane, oblačil, higienskih pripomočkov … Pod okriljem GZ Vrhnika je bilo zbrano odpeljano v BIH in na Hrvaško. Kljub zelo deževnemu vremenu smo uspeli urediti fasado na starem Gasilnem domu. Dom je dobil tudi nov napis in na okna rože. Takšna ureditev je prispevala k pridobitvi nagrade, ki jo Društvo Blagajana vsako leto podeli najbolj urejenim objektom v občini Vrhnika.

skupinaK sreči je prišel čas počitnic in s tem teden oddiha in druženja za gasilski podmladek. Naši otroci in njihovi mentorji so imeli 7 dni sonca, iger, morja, pa tudi delavnic in spoznavanja različnih gasilskih tematik. Poletni meseci so minili zelo hitro in mirno.

11.pomoč poplavljenim 2014 1

Jeseni pa se je zopet pokazala moč narave. Nastopile so velike poplave, tokrat v naši bližini. Bevški operativci so odšli v Cerknico in tamkajšnjim društvom pomagali pri nameščanju protipoplavnih vreč. Poplavljenim domačijam so pomagali pri odstranjevanju blata in naplavljenega materiala.

Oktober je bil namenjen širitvi informacij o tem, kako pomagati gibalno ogroženim, gluhim, nemim, slepim … v primeru požara ali kakšne druge nesreče. S to tematiko smo teoretično in praktično seznanili učence v POŠ Bevke. Nekoliko drugačno srečanje z gasilci so doživeli tudi otroci iz Vrtca Rosika.

12. reševanje ponesrečenca iz mesta požaraVrhunec meseca pa je bil sigurno Dan odprtih vrat. Tokrat smo gostili operativne člane iz PGD Verd, ki so nam predstavili delo z nevarnimi snovmi. Vsi obiskovalci so imeli možnost videti in se dotakniti zaščitnih oblačil, opreme in vozil potrebnih za primerno ukrepanje ob prisotnosti nevarne snovi.

 

Skozi vse leto so se vzporedno odvijali naši Delovni torki. Spoznavali in utrjevali smo znanje iz različnih področij gasilstva. Teorija je nadgradila naše znanje, praktične vaje pa so prinesle izkušnje. Otroci so se redno udeleževali vaj in na tekmovanjih pobirali medalje in priznanja za najvišja mesta. Njihova najbolj zanimiva izkušnja je bila udeležba na Državnem tekmovanju za pokal Matevža Haceta, ki je potekalo v Črenševcih. Tekmovalni del je bil združen z prenočitvijo v Veržeju, kopanjem v bližnjih toplicah in seveda s Trojanskimi krofi na poti domov.

Leto je bilo zelo bogato, delovno in je minilo čisto prehitro. Naredili smo več, kot smo upali, da bomo. Kako bo letos ne vem. Vem pa, da bomo dali vse od sebe, da bomo realizirali kar največ dejavnosti iz našega plana za leto 2015.

za PGD Bevke, predsednica Andreja Lenarčič

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja