Dan odprtih vrat PGD Bevke 2015

Znam, zmorem – torej sem gasilec, je bilo geslo pod katerim je potekal 3. dan odprtih vrat PGD Bevke.

Bilo je lepo oktobrsko nedeljsko popoldne. Vreme se nas je usmililo in nam po tednu padavin naklonilo veliko toplih sončnih žarkov. Na sprejemnem mestu sta obiskovalce pozdravila gasilca Milan in Franci, oblečena v svečani uniformi.

pijani pešecPrva točka Pijanec za volanom je bila demonstracija gibanja pod vplivom alkohola oz.  drugih prepovedanih substanc. Naš letošnji gost, tov. Franjo Čretnik iz PGD Verd, je zelo nazorno predstavil zakaj ne smemo pijani za volan. Obiskovalci, ki so preizkusili njegova posebna očala, so presenečeno ugotovili, da nikakor ne uspejo hoditi v ravni liniji oz. obiti postavljenih stožcev, ne da bi katerega od njih podrli.

nerodni kuhar 1Andrej, poveljnik društva, je prevzel vlogo nerodnega kuharja. Predstavil je kaj se zgodi z oljem, če  ostane predolgo in brez nadzora na štedilniku. Seveda nastane ogenj, ki pa ga nikakor ne smemo gasiti z vodo. Pravilna je uporaba mokre krpe ali pokrovke, s katero zadušimo nastali požar.

Petra in Stane sta vodila delavnico pomagam prvi. Predstavila sta korake pristopa ponesrečencu, postopke oživljanja, uporabo AED aparata … Točka je bila zelo všeč otrokom, ki so z navdušenjem pritiskali na lutko in se trudili, da bi oživela.

mladinci 1Mladinci in pionirji so pod mentorstvom Nike ves čas izvajali mladinsko gasilsko vajo CTIF in vajo z vedrovko. Bilo je veliko teka, smeha in vode. Najmlajši obiskovalci so dogajanje lahko opazovali iz varnega zavetja ob mizi polni pobarvank z gasilsko tematiko. Največkrat pa so se opogumili in se pridružili tekmovalni enoti.

curkiGašenje z različnimi gasilnimi sredstvi, je bila točka Curkomet, ki sta jo predstavljala Blaž in Erik. Pokazala sta, kako ukrepamo ob začetem požaru jeklenke. Poučila sta obiskovalce kaj gasimo z gasilnikom na prah in kje lahko uporabimo gasilnik na CO2. Najbolj zanimivo pa je bilo seveda preizkušanje različnih ročnikov in opazovanje curka vode oz. vodne megle, ki iz njih priteče. Otroci so navdušeno spremljali nastanek gasilne pene.

Za kar nekaj smeha je poskrbela ženska desetina, ki je izvajala vajo spajanje sesalnega voda. Od gledalcev so dobile kar nekaj napotkov, kako se stvari streže. Ni pa bilo junaka, ki bi dejansko pomagal prenesti cevi na pravo mesto.

gibanje v zadimljenem prostoruJan in Miha sta poskrbela, da je bil del dvorane dobro zadimljen. Najbolj pogumni so se podali na pot skozi meglo in se kljub oviram uspeli varno prebiti do izhoda. Za lažjo predstavo sta vaščanom ponudila možnost, da se oblečejo v gasilsko uniformo, si namestijo izolirni dihalni aparat in čelado ter na lastni koži preizkusijo težo popolno opremljenega gasilca.

Za teoretični del predstavitve Evakuacija v sliki in besedi je poskrbel Matjaž. Pripravil je predavanje na temo letošnjega meseca požarne varnosti z naslovom Ko zagori, naj se ti ven mudi.

palačinkeZelo prijetno pa so nas presenetila dekleta, ki so prevzela vlogo kuharice Barbare in pomagale pri pripravi slastnih palačink. Pokazale so veliko mero iznajdljivosti in vse ponesrečene palačinke spremenile v ‘šmorn’, ki so ga pošteno razdelile med vse prisotne. Otroški obrazi zamazani s čokolado in marmelado so bili dober pokazatelj kakovosti nastalih jedil.

Na koncu dolgujem iskreno zahvalo vsem članom našega društva in tov. Čretniku za ideje, zagnanost, iznajdljivost in za izvedbo celotnega dogodka. Hvala tudi obiskovalcem, da ste s svojo prisotnostjo potrdili, da se ne trudimo zaman.

Andreja Lenarčič, predsednica PGD Bevke

Ta vnos je bil objavljen v PGD z značkami , , , , , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja